Jag har funderat lite på detta med att byta värmesystem. Har läst om bergvärme Stockholm och funderar på om det kanske kan vara ett bra alternativ här. Vet ju att det kostar en hel del mer att installera, men har även läst att det lönar sig i längden att ha det.
Som med allt annat så finns det ju både fördelar och nackdelar med bergvärme. Till fördelarna är det ju som så att bergvärme är miljövänligt, långsiktigt och underhållsfritt. Sedan måste man använda el, och det kan väl kanske vara en liten nackdel.
Bergvärme fungerar då det i berggrunden finns lagrad värmeenergi som ursprungligen kommer från solen. Temperaturen i berget är cirka 2–8°C året runt. Man kan dra nytta av denna värmen. Det gör man då genom att man borrar ett hål i berget. Det cirka 50–200 meter ner i marken. Djupet bestäms av husets energibehov. Sedan så kan man i detta hål föra ner en en dubbelvikt kollektorslang fylld med vatten och frostskyddsvätska.
Den vätska som finns i kollektorslangen pumpas upp till bergvärmepumpen. Sedan så har värmepumpen ett köldmedium. Detta förångas när det kommer i närheten av vätskan i slangen. Sedan så kommer ångan att samlas upp i en kompressor och det gör att temperaturen höjs. När temperaturen nått cirka 50°C skickas värmen ut i huset via elementen.
När det är riktigt kalla dagar ute så ska man dock ta hjälp av en elpatron.